Tietokone ja arkeolo: On-Line kaivaus


Msg: #15. 13 Mar 89, 14:18:0
From: Timo Jussila To: All


Olenpa ajatellut toimittaa BBoneen "On-Line Kaivaus"-alueen kesällä mikäli mi-
nulle siunaantuu mahdollisuus päästä kaivaukselle, jossa olisi mahdollisuus
kokeilla ko. ajatusta..

Idea on seuraava:
Minulla olisi mukana kentällä tietokone ja modeemi. Tietenkin tarvitsisin myös
puhelinlinjan, mieluiten majapaikalle. Päivittäin lähetän BBoneeen "kaivaus
xxxx" viestialueelle raportin kaivauksen kulusta, mitä tehty, miten mennyt
etc..., siis pidän julkista kaivauspäiväkirjaa. Jos käytän kenttä- eli tasku-
tieturia niin päivitän vastaavan filealueen löytötiedoston ajan tasalle. Sa-
moin päivitän vaaitustiedoston ja kaivausalueen rajatiedoston, sekä likamaa-
tiedoston. Nämä datat olisivat KARTTA-SOARIN formaatissa, tekstitiedostossa.
Alueelle laittaisin myös Yksinkertaistetun Kartta-Soar version imuroitavaksi,
minkä avulla inehmot voivat lukea graafisesti löytö- ja likamaadatoja, ja näin
seurata kaivauksen laajentumista ja kulkua.
Jos minulla on skanneri, niin laitan myös löytöjen kuvia imuroitavaksi.
Viestialueella voivat sitten kolleegat kommentoida ja antaa "hyviä neu-
voja/haukkuja" meikäläiselle kaivauksesta.

Miltäpä tuntuu moinen ajatus? Jos halukkaita ja kykeneviä on, niin pannaan
pystyyn useita "On-Line-kaivausalueita".
Siis Glasnostia! Vai? kommentteja...

Msg: #16. 14 Mar 89, 09:57:0
From: Anne Vikkula To: Timo Jussila

Ajatus on mielenkiintoinen. Olen juuri tilannut Rapola-projektille salkkumikron ja modeemin, ja aion kyllä kesällä olla jatkuvassa kontaktissa Boneen. Voisimme hyvin toteuttaa saman homman siellä. Aiomme kaivaa mm. viime kesänä aloitettua peltoa sekä kaksi ilmeistä rakennuksen paikkaa. Tosin en ajatellut käyttää SOARia vaan tuumasin, että rustaan hieman yksinkertaisemman ja juuri siihen tarkoitukseen sopivan löytökortiston DBasella. Mutta kehitellään. Kesäiseen viestinvälitykseen Bone on erinomainen juttu, toivottavasti porukka voi ja haluaa ottaa masiinansa montulle mukaan. Muutoin saattaa kesästä tulla Bonen kannalta vielä hiljaisempi kuin muutamat menneet viikot.

vikkula

P.S. Kiitokset saamastani tunnustuksesta Bonessa sorkkijana. Mutta eikös siinä pitänyt ottaa huomioon laatu....

Msg: #17. 14 Mar 89, 17:15:5
From: Timo Jussila To: Anne Vikkula

Ka, mitäpä ruutia keksimään, eli suosittelen SOARIA, ainakin kokeeksi. Tosin itse tehtynä saa mitä haluaa.Soarissa kun on sitten valmiina mm. löytöluettelon tulostus luettelopa-perille, valokuvaluettelon tulostus, maanäyte/fosforiluettelon tulostuslöytökartanpiirto, tasoprofiilien piirto....Ja lisäksi vaaitusten kontrollointi. Kaikkia em. tietoja voi käyttää ristiin eli tutkia mitä liitty suuriin fosforipitoisuuksiin ja ennen kaikkea löytötietojen analysointi: mitä on 2 m säteellä tietystä löytötyypistä jne...Tietojen syöttö on erittäin nopeata talletettavien funktionäppäinmääritysten avulla. Eikä se moninmutkainen ohjelma ole, jos tyytyy olemassa oleviin aliohjelmiin ja toimintoihin. Kmiestä tarttee opiskella vasta jos SOARIN eväät ei riitä, ja tarvittaessa tehdään lisää "eväitä". Perehdyppä eli lukaise SOAR ohjekirja ja kysele! Terveisin:

T. Jussila

Msg: #18. 14 Mar 89, 17:27:4
From: Timo Jussila To: Anne Vikkula

> Kesäiseen viestinvälitykseen Bone on erinomainen juttu,
> toivottavasti porukka voi ja haluaa ottaa masiinansa montulle
> mukaan. Muutoin saattaa kesästä tulla Bonen kannalta vielä..

Totta maar. Kesällä viestinvälityksestä on suuri hyöty kun ite seilaa maailmalla... Hiljaista on ollut, mutta uutuus kangistaa ja käyttäjäpohja on pieni. Sitä pitäs laajentaa. Pienellä porukalla tää keskustelu on väkisinkin purskahtelevaa; välillä säpinää, välillä huopatossua. Mainostakaa BBonea, ja muistakaa: UUTISET ja JUORUT tänne !! Kesäksi ajattelin mainostaa Bonea Maallikkomarkkinoilla, ellei tämä nyt tukkeennu sitä ennen Arkeologien käytöstä. Mutta tuo On-Line-kaivaus "verkko" olisi hyvä saada aikaan, tällöin voisi testata "aivoriihen" toimintaa ja hyödyllisyyttä kaivaustoiminnassa. Eli Julkiset dokumentit voisi repostella vielä kun kaivaukseen voidaan vaikuttaa, samoin voi porukalla vertailla toisten ratkaisuja ja ongelmia. Kehitellään! Kehitelkää ideaa! Tietty sitä voisi pitää vain viihteenäkin ja reportaasina maallikoille, mutta olisi hyväksi ehkä kehitellä systeemiä hyötysuuntaan

Msg: #19. 15 Mar 89, 13:07:2
From: Anne Vikkula To: Timo Jussila

Okei, okei. Ryhdyn opiskelemaan. Uskon kyllä SOARin hyviin puoliin. Mutta kun luonne sattuu olemaan sellainen, että ohjekirja on kauhistus, niin sitä mieluummin tekee nopeasti "riittävän" ratkaisun, joka täyttää ne tarpeet, joita on olemassa. Mielestäni SOAR on hieman sotkuinen ja edellyttää pereyhtymistä niihin lukemattomiin kirjainyhdistelmiin. Eli valikko ei selkeästi kerro, mitä tulee tehdä. KMiehen opettelusta ei ole haittaa varsinkaan kun se periaatteiltaan vastaa DBasea, jonka tunnen.

av

Msg: #20. 15 Mar 89, 13:11:2
From: Anne Vikkula To: Timo Jussila

Nyt olisi ehkä syytä kartoittaa tilannetta. Eli kuinka monella tulee olemaan kone montulla ja milloin. Sitä ei mielellään kuluttaisi kallista aikaa boneiluun, jos ei sitten kukaan ole linjoilla niitä tietoja lukemassa. Toimiston ja laitoksenkin väki - ne jotka pysyy kesän virastossa - pitäisi nyt saada mukaan boneen, jotta tätä kautta voisi viestittää myös kaivaukseen liittyviä käytännön asioita. No joo, tiedän, mun asianihan se on. Teen parhaani.

av

Msg: #21. 15 Mar 89, 14:18:4
From: Tapio Seger To: Timo Jussila

Miksei sitä SOARiakin voisi käyttää, jos vain tietäisi, miten siitä pääsee ulos! Valikossa on kyllä kaikki muut toiminnot, muttei sitä.Häh?????

TS

Msg: #22. 15 Mar 89, 14:27:0
From: Timo Jussila To: Tapio Seger

Kas Kas.KOMENNOLLA: PO tai POISTU pääsee pois.Soarin hyväpuoli on se, että siihen saa ON-Line apua, myös On-Voice-By- Phone neuvoja kiireellisissä tapauksissa, samoin siihen saa lisäaliohjelmia toiveiden mukaisesti sekä korjauksia On-Line tai On-Post tai On-Hand... Ps. Soar ohjekirja sivu 4, rivi 11, siinä ko. neuvo. Ohjekirjan hakemisto tai sis. luettelo on hyvä nopeaan apuun På Skoj. On Own Hand etc.. Siittä vaan sitten soveltamaan!!

Msg: #23. 15 Mar 89, 16:17:4
From: Tapio Seger To: Timo Jussila

Se oli kyllä HUULI! Onhan minullakin SOAR-manuaali. Kiitos joka tapauksessa. TS

Msg: #24. 15 Mar 89, 16:21:0
From: Timo Jussila To: Tapio Seger

Hahhaa. Hyötyhuulihan se. Huomautus komennon puuttumisesta ns. valikosta oli asiallinen! Olen itsekkin sitä mieltä, että ohjelmaa pitää pystyä käyttämään melko pitkälle ilman manuaalia, ainakin tutustumaan sujuvasti. Tuollaisen ohjelman teko on työlästä ohjelmoijan kannalta ja lopuksi sen maksaa käyttäjä (siis omasta manuaalilaiskuudestaan), rahalla ja levytilalla & ohjelman hitautena.Soarin tapauksessa kaikki "User-Interface" könsyilyt ovat lähes tahallisia ja ne vähätkin menut ja neuvot on ympätty siihen jälkeenpäin. Tämä siksi, että minulla on ollut kiire saada systeemi toimimaan ja tekemään temppunsa omiksi tarpeikseni, jolloin valikot on tehty ja muotoiltu sitten kun on jaksettu. Eli päähuomio on ollut toiminnoissa ja helppous vasta sitten. No ajan kuluessa tämä puoli korjaantuu, eli teen siihen hiljalleen parannuksia, kunhan ilmoittelette puutteista. Tyäkalutkin ja taidot paranevat ja tätäkin kautta on parannuksia odotettavissa.

Tosiasia on, että helppokäyttöisimpäänkin (? mikä se on) ohjelmaan on perehdyttävä mm. manuaalin kanssa, jos sen aikoo hyödyntää täysimääräisesti omissa töissään, mikä ehdottomasti kannattaa, jotta nopeammin saisi ohjelmaan pannut rahansa takaisin !!Tämä on YLEISIN virhe tietokoneen käyttäjillä, eli hankitaan ohjelma, ei perehdytä siihen, saadaan toimimaan se matalimmalla hyötytasolla ja tähän jäädään! Vaikka tyä tulisi huomattavasti nopeammin ja helpommin tehdyksi, jos vaivaudutaan perehtymään ohjelman mahdollisuuksiin! Eli käy kuten entiselle intian pojalle: Näkee nälkää lehmän vieressä. Siiälkää "kontatko", opetelkaa "kävelemään", Lapsikin ymmärtää nähdä sen vaivan. Miksi ei tiedemiehet (naisista ei niin väliä) perehdy työkaluihinsa, kun heidän pitäisi olla kehityksen vetureita, aina uusia uria ja mahdollisuuksia (so. työkalun sovelluksia) nuuskimassa..... Argh

TJ

Msg: #25. 16 Mar 89, 09:53:2
From: Ari Siiriainen To: Timo Jussila

Ajatus tuntuu nain off-line jatkastakin viehkolta. Alustavasti ilmoitan (tosin Mannen puolesta vaikka en ole hanelta lupaa kysynytkaan), etta laitos tulee mukaan. Kaiketi opetuskaivauslaisissa on joku joka osaa SOARia kayttaa. Ehkapa tulet, Timo, joskus laitokselle antamaan opastusta asiassa

Ari

Msg: #26. 16 Mar 89, 12:46:2
From: Timo Jussila To: Ari Siiriainen

Tulenhan tarvittaessa pakisemaan Soarista. Sano aika ja paikka. On-Line kaivausta on hyvä miettiä etukäteen, koska kentällä tyhmyys kasvaa järjen kustannuksella (raaka ilmasto etc..) . ON-Line kaivauksen edellytykset: - Tietokone kentällä/kämpillä + modeemi. - Puhelinliittymä käytettävissä, käytännöllisen matkan päässä kämpiltä. Käyttötavat riippuvat sitten kaivauksen laadusta, löydöistä ja ennen kaikkea kaivaustekniikasta.

1). Löytötietoja ei kirjata koneeseen kenttätyövaiheessa. Tällöin jää käteen vain Päiväkirjan julkistus, jonka muotoa sopii harkita. Onko se jutustelva "päiväkirja" yhtä pötköä. Vai tehdäänkö se lomakkeen omaisesti, eli aina tietyt faktat luetellaan jne....

2.) Jos koneen raahaa kentälle, kannattaisi sitä mahdollisuuksien mukaan yrittää hyödyntää myös työssä!! Tätä on jo kokeiltukkin eri tavoilla, ja erilaisilla laiteresursseilla. Kokemukset??. Omasta puolestani näen järkeväksi dokumentoida suoraan tietokoneeseen Löytötiedot (jos löytöjä on kohtalaisesti tai runsaasti), koska ne kuitenkin dokumentoidaan johonkin (pussin kylkeen tms). Olen kokeillut systeemiä, jossa pussukkaan pannaan vain "tositenumero" ja loput koneeseen.
RATIONALISOINTIA!! Sama juttu kaikissa vaaituksissa. Koneeseen suoraan, pois kaikki välikädet ja moninkertaiset työt!! Fosforinäytteitä en enään ota enkä analysoi ilma kenttäkonetta! Sen homman viilasin viimesen päälle viime kesänä usealla paikalla (yht. 600 nä Fosforianalyysi ilman tietokonetta on silkkaa idiotismia! NO nämä tiedot sitten suoraan ON-LINE, oheen pikku ohjelma, jolla lukija voi löyt-vaaitus-näytetietoja kätevästi käsitellä. Siis tarvitaan jonkin asteinen "standardi" (tekninen, ei sisällöllinen).

3.) Skannerin hyväksikäyttö! Kuvia löydöistä ja kartoista On-Line Samoin valokuvista, jos on polaroidi kamera, josta skannata!

SIIS 4 tasoa kaivauksen ja resurssien mukaan.
1) Jutustelu,
2) Kirjoitetaan jäsennellysti asiat tekstinä,
3) Löytötiedostot (ja kartta-analyysiohjelma niiden seuraamiseen: SOAR?)
4) Vaaitus Fosfori etc. databaset + ohjelma
5) Skannatut kuvat (tai jos viitsii niin vaikka WinPaint-piirroksia).

Kustakin systeemitasosta voitaisiin tehdä FRAME eli kaivauksen johtajan On-Line-Systeemin Kehys, (jonkinlainen ohjesääntö), jota johtaja soveltaa tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan (huom! Soveltaa, ei noudata ohjetta).Lopuksi voi miettiä, miten INTERAKTIIVISUUTTA voidaan hyödyntää, eli mitä kysytään muilta ja miten kommentoidaan dokumentteja. Riittääkö repliikit, vai otetaanko lomake?Sitten voisi kokeilla "hajautettua asiantuntemusta" reaaliajassa, eli joku analysoi näytetietoja, joku keramiikkatietoja, joku ..... jne.. ja viestittää tulokset kaivaukselle, jossa niitä voi välittömästi tarvittaessa hyödyntää......Miettikääpä!

Msg: #27. 22 Mar 89, 14:21:2
From: Ari Siiriainen To: Timo Jussila

Kiitos. Manne hoitaa meidan kaivaukset Janakkalassa, joten han paattakoon, ottaako koneen (siis taman Kaypro 2000:n) kentalle. Se on kustannuskysymys kun ilmaisesti pitaa tehda erikseen puhelinsopimus ym. Niin etta mahtuuko budjettiin - luulisin etta mahtuu. Manne soittelee sinulle lahipaivina ja sopii milloin voisit tulla opastamaan.