Tietokone ja arkeolo: kaukokirjoitin


Msg: #6. 23 Feb 89, 22:10:0
From: Timo Jussila To: Anne Vikkula

Olet rakennellut kokeeksi systeemiä, jolla voit lähettää virastoon motikalla tekstin, joka sitten automaattisesti tulostuu rinterille osoitetietojen kera. No esitänpä tässä muutaman systeemimallin ko. tehtävän hoitelemiseen ihan muuten vaan, koska aihe on kiinnostava. Vaihteeksi julkisesti, jotta muillakin olisi jotain luettavaa. Oletetaanpa, että laseriin kytketyssä koneessa olisi modeemi kiinni. Kone olisi 386-vehje. Windows 386:n tausta-ajona pyörii procomm+, ellei windowsin COMM taivu tähän tehtävään. No, ohjelma vastaa, kysyy salasanat, jonka jälkeen heppu lähettää tekstin.Tulostus olisi kuitenkin puoliautomaattinen, koska mielestäni on hieman riskaabelia jättää laseri tulostelemaan yksikseen (voi vaikka jumiutua ja palaa koko roska). Siispä lähetetty teksti tallettuu TULLEET-hakemistoon. Tiettynä kellonaikana virkailija sitten käynnistää taustalle toisen ohjelman, joka käskee SPOOL:in tulostaa kaikki TULLEET-hakemiston tiedostot laserille ja tiedostojen väliin aina yhden sivunvaihdon. Kun tiedosot on tulostettu ohjelma siirtää ne PRINTED-hakemistoon. Vitsinä tässä on se, että ohjelmat ajetaan WIN386:n moniajona, eli koneella voi kokoajan saman aikaisesti työskennellä normaalisti, kuitenkin siten, että sarjaporttia käyettäessä linja on kiinni.Kone voi olla päällä ympäri vuorokauden, jolloin tekstejä voi lähettää koska vaan. Tulostusajoista pitää sitten sopia jonkun kanssa.Jokaisessa tulleessa tiedostossa pitäisi olla ensimmäisenä sivuna osoitesivu. Nyt sitten tulostaja latoo tekstit kirjekuoriin ja päällimmäiseksi ikkunakuoreen osoitesivun. Nippu postilaatikkoon ja lähetit hoitavat lopun. Tuo osoitesivu-juttu on systeemin heikko kohta. Se pitäisi olla aina samanmuotoinen. Ratkaisuna voisi olla, että kaikille käyttäjille jaetaan "tekstisivutiedosto-ohjelma", joka kysyy osoitetiedot ja lisää osoitesivun lähetettävän tiedoston alkuun ja kenties vielä hoitaa tiedoston lähettämisen numeronvalinnasta linjan katkaisuun. Tai sitten voisi yrittää rakentaa (procommin script-kielellä tai kokonaan oman) ohjelman, joka kysyy salasanan jälkeen osoitetiedot, ja osoitesivu lisätään vasta lähetettyyn tiedostoon. Kummassakin vaihtoehdossa osoitetietokyselyn yhteyteen voisi vielä lisätä mahdollisuuden lisätä laserin ohjausmerkkejä, jos tulostettavassa tiedostossa niitä ei ole (mm. vaakatulostus, fontti etc). Siinäpä muuan systeemi. Nyt sille pitäisi keksiä vaan käyttöä eli tarvetta! Keksikääpä! Virastossa on koneet, joita voisi hyödyntää näinkin. Eli tarpeen päkistäminen on vain hyväksi. En nyt halua kuitenkaan neuvoa virastoa tässä asiassa, mutta otettakoon tämä vaikka ihan kepeänä aivovoimisteluna. (kolmas systeemimalli seuraavassa messussa)

Msg: #7. 23 Feb 89, 22:49:4
From: Timo Jussila To: Anne Vikkula

Juolahti mieleen vielä yksi systeemi tuohon tekstien lähettämiseen pääkonttoriin tulostettavaksi. JOS edellisessä selostetun tapainen systeemi pyörii virastossa, mutta konetta ei voida pitää päällä kokoaikaa (esim öisin), niin tällöin voisi Tulostusohjelmaan lisätä komennon:- soita BBONEEN- pyydä BBonea lähettämään kaikki Viraston tekstit hakemistoon TULOSTETTAVAT(- lähetä BBoneen echo-mail, eli kaikki sinne osoitettu posti, eli viestit. bbone järkää nämä omille alueilleen, eli viraston kone on NODE)(- pyydä BBonea lähettämään kaikki halutut viestit viraston procommin viestialueelle)- Katkaise yhteys- tulosta (kuten edellisessä messussa on selostettu).Eli tällöin voivat heput maailmalta lähettää virka-ajan ulkopuolella tekstit BBoneen viraston salaiselle "tilille", väliaikaisvarastoon.Nämä ovat ihan jo muualla toimivien systeemien sovellutuksia olemassa olevin resurssein. Rahalla tietty saa komeampia ja aivan tämän tapaisiin tarkoituksiin tehtyjä valmiita systeemejä ( eli verkko-ohjelmia). Keksikääpä siis sovellutuksia viraston tai jonkun muun käyttöön ja hyödyksi. Vinkkejä ja huomautuksia, bitte.

Msg: #8. 26 Feb 89, 09:30:0
From: Anne Vikkula To: Timo Jussila

Ajatuksesi ovat kiehtovia. Kirjoittelen nyt lyhyitä messuja, koska äsken homma meni nurin ja vaivalla aikaan saatu teksti katosi, -tana. Tarkoituksenani oli siis kokeilla sellaista systeemiä, jolla voisi lähettää tekstin viraston koneelle, joka tulostaisi sen laserille. Virastossa joku lähetti tai toimistoapulainen ohjeiden mukaan joko lähettää sen eteenpäin saajalle tai ottaa siitä kopioita ja lähettää ne mulle takaisin ( Rapolaan ? ). Viimeksimainitut ovat esimerkiksi lehdistötiedotteita. Ajatus oli, että laseria lähes koko ajan vahdittaisiin ja viestit jatkuvasti lähtisivät siitä eteenpäin. Tämä kokeilu ei kuitenkaan ole viraston kannalta perusteltu, koska meillä ei ole kenttäkoneita ( salkku- tai muita helposti siirrettäviä sellaisia ). Ajattelinkin tehdä tämän omin laittein ensi kesänä, ja nyt olen kehittämässä siihen sopivaa systeemiä. Jatkan seuraavassa messuss.... pelossa, että tämä taas hävittää kaiken. vikkula

Msg: #10. 26 Feb 89, 09:48:1
From: Anne Vikkula To: Timo Jussila

No joo, taas uusi yritys, mihinkähän jäin. Siis tulostusasema WORD, WP, WS, PAGEMAKER ym tulostuksia varten voisi toimia samalla kaukotulostusasemana. Aion laittaa ensi kesänä oman koneeni host-modeen sekä rakennella siihen suoran tulostuksen mahdollisuuden, tosin tietysti matriisikirjoittimelle.Varastomalliasi voisi kokeilla, mutta bone-mallikin on varmasti käyttökelpoinen, koska koneeni ei taatusti voi olla vastaamassa kuin muutamat tunnit päivässä ( ruuhka laitteille on jo sitä laatua ). Ja kun siinä - kiitos Vikingin - on tuo moniajopuoli hiukka problemaattinen. Niin että jos joku muukin kuin minä on kiinnstunut viemään omia laitteitaan kentälle ja kokeilemaan kaukotulostusta tavalla tai toisella, niin ottakaahan yhteyttä.

vikkula

Msg: #11. 26 Feb 89, 19:24:4
From: Timo Jussila To: Timo Jussila

Esittämäni "kaukoirjoitus"-systeemimallit pohjautuvat Annen ideoihin ja sisältävätkin niitä. Systeemiesitykseni eivät siis ole pelkästään minun keksimiäni, mikä lisäyksenä edellisiin messuihini todettakoon.