Tietokoneet ja ohjel: virukset?


Msg: #14. 4 Apr 89, 17:32:2
From: Anne Vikkula To: All

Osaako kukaan sanoa, miksi Windows-Write ja W-Paint yhtäkkiä kieltäytyvät käynnistymästä. Ilmoittaa, että cannot open temporary file tai jotain sen tapaista. Miksi pctoolsin map-komennolla esiin tulevassa "kartassa" on vihoviimeisessä lokerossa merkki, että siellä on jotain. Compress ei tee tälle haamulle mitään, se vaan on ja pysyy siellä viimeisenä. Onko nyt virus iskenyt? Jos on, niin bonesta imuroidut ohjelmat ovat larryn lisäksi oikeastaan ainoa mahdollinen lähde sellaisille. Että varokaa vaan!!!!!!!

vikkula

Msg: #15. 4 Apr 89, 19:52:2
From: Timo Jussila To: Anne Vikkula


> Onko nyt virus iskenyt? Jos on, niin bonesta imuroidut ohjelmat
> ovat larryn lisäksi oikeastaan ainoa mahdollinen lähde
> sellaisille. Että varokaa vaan!!!!!!!

Ainakin ROTA-virusta on liikkeellä, mutta sen saa pisaratartunnalla... Bonen ja kumpp. tietokoneissa ei ole viruksia eikä edes pasiliskoja havaittu, vaan ohjelmat rullaavat kuin Sanelma Vuorre. Useimmiten muoliman "viirukset", ovat käyttäjän manifestaatioita, töpeksintää ja ohjekirjan puutetta tai käyttäjän omien ohjelmien ja laitteiden yhteensopivuusongelmia.

Toinen suuri "viirusvaarus"-ryhmä on kaikissa ohjelmissa väistämättä olevat eritasoiset ns. Bugit, eli ohjelmointivirheet. Viruksilla pelotellaan tietokonilijoita mielellään, koska tällöin asiakkaat pysyvät kiltimmin suurten myyjien narussa... En ole kuullut kenestäkään PC:n käyttäjästä (nimeltä mainittu luonnolinen henkilö) maassamme, jonka konetta virus olisi vaivannut. Näissä virusjutuissa on tarkoituksellisen pelottelun lisäksi mytologisia ja folkloristisia ominaisuuksia. Eipä silti, lieneehän noita viruksia kuitenkin jossain ihan oikeastikkin nähty! Virusten jäljittämiseen ja niiden estelyyn on saatavissa käypiä ohjelmia.

PS. Onpa näitä villejä bokseja (siis ei Postin tai Hpy:n) vaadittu eräässä "arvostetussa kirjassa" lopetettavaksi lailla, tai ainakin vaadittu niitä luvan varaisiksi ja kontrollin alaisiksi virusvaaran vuoksi. Sysopit ovatkin varsin tarkkoja koneeseensa lähetettävien ohjelmien tarkastelemisessa. Täällä imuroitavissa olevat ohjelmat ovat minun tai joidenkin muiden tunnettujen ja luotettavien henkilöiden tekemiä, ja loput vuosia käytettyjä ja testattuja terveitä julkisohjelmia. Vot.SysOp.

Msg: #16. 4 Apr 89, 20:12:0
From: Timo Jussila To: Anne Vikkula


> Osaako kukaan sanoa, miksi Windows-Write ja W-Paint yhtäkkiä
> kieltäytyvät käynnistymästä. Ilmoittaa, että cannot open
> temporary file tai jotain sen tapaista.

Luulenpa, että tuohon löytyy vastaus Windowsin ohjekirjasta. Katso siitä, mitä ko. ilmoitus tarkoittaa. Itellänikin on ollut muistaakseni tuo vastaava juttu, mutta se johtui siitä, että menin hävittelemään kesken ohjelmien juuri noita väliaikaisfileitä. Mahdollisuuksia on monia, luulisin. Onko muuteltu/hävitetty hakemistoja? Sorkittu WIN.INI:ä etc. Levy onn täynnä, tuhoutunut, etc.....

Msg: #18. 4 Apr 89, 20:43:5
From: Anne Vikkula To: Timo Jussila

Ainoa file, jonka olin tuhonnut ennen "vian" ilmaantumista, oli mirror.bak. Se tuskin vaikuttaa. Sitten olin kyllä hävittänyt PageMakerin, mutta se oli kokonaan eri hakemistossa eikä siis voine vaikuttaa. Käsikirjaakin on käytetty, en löytänyt sieltä kyseistä virheilmoitusta. En tiä. Mutta ehdottomasti olen samaa mieltä siitä, että "virukset" ovat ennemminkin käyttäjän päässä. No, kokeilen Windowsin asentamista uudelleen, jos se vaikka auttaisi. vikkula

Msg: #25. 5 Apr 89, 23:05:5
From: Teo Kirkinen To: Anne Vikkula

COMPRESS-ohjelman "kartassa" näkyvä levyn viimeinen klusteri on COMPRESSin itsensä tekemä tilapäistiedosto. Jos tälläinen näkyy muulloinkin, on todennäköisin syy jonkin ohjelman kopiosuojaus.

Msg: #27. 5 Apr 89, 23:20:5
From: Anne Vikkula To: Teo Kirkinen

Kiitos, olen helpottunut! av