Arkeologia: SURVEY


Msg: #151. 6 Aug 89, 20:36:0
From: Anne Vikkula To: All

Kuten Markus lienee jossain kertonut, olimme männäviikolla Tanskassa Odensessa kurssilla nimeltä Overfladisk arkeologi. Skandinaavisella innolla siellä tuotiin esiin erilaisia näkökulmia ja menetelmiä, jotka kohdistuivat inventointiin ja dokumentointiin, ei niinkään kuitenkaan kaivauksiin. Mieleeni jäi erityisesti Poul Sinclairin ( Uppsala ) sanat: Meidän ei pidä pyrkiä kaivamaan niin paljon kuin mahdollista, vaan meidän pitää miettiä, miten saamme tarvitsemamme informaation mahdollisimman vähällä kaivamisella eli mahdollisimma vähällä vaivalla. Ja käyttää säästynyt energia ajattelemiseen, tiedon jalostamiseen.

Muutenkin tendenssi oli ajatteluun suuntautuva. Ruotsalaiset käyttävät suunnattomia summia rahaa, se on heidän etunsa, mutta kaivaukset ovat pelastuskaivauksia kuten meilläkin. He kuitenkin tekevät perusteelliset esityön ennen varsinaisia kaivauksia. Siellä on siitepölyanalyysiä ja fosfaatteja, tanskalaisilla ja norjalaisilla maatutkaa ja magnetometriä. Ja kaikki tehdään sen maagisen "kysymyksenasettelun" puitteissa: halutaan vastaus tiettyihin ongelmiin, muulle ei panna niin paljon painoa. Tosin kysymykset eivät ainakaan esimerkkitapauksissa ollet kovin kummosia. Yhteen kohteeseen kohdistettiin kysymykset: kiviteknologia, kauppa, rautakauden asutus jne., siis ympäripyöreätä.

Mutta ehdottomasti olen heidän kanssaan samaa mieltä siitä, että kaivauksiin ja kaikkeen kenttätyöhön tulee valmistautua perusteellisesti ja miettiä, mitä paikasta haluaa saada irti. Ja valita menetelmä, dokumentointitarkkuus ja muut apuvälineet sen mukaisesti. av P.S. Paikalla oli myös engl. guru nimeltä Peter Hayes. Puhui hyvin vakuuttavasti ja asiantuntevasti, ja jotenkin tutntui vaikealta olla uskomatta hänen juttujaan. Kunnes tuo loppukeskustelussa totesi yhtä vakuuttavasti, että hänpä käyttää vanhaa Amstradia eikä usko DOS-koneiden olevan yhtään sen parempia ja tulevat sitäpaitsi vanhenemaan tuossa tuokiossa ja niin edelleen.
Että sitten vikkula ei enää uskonut aikaisempiakaan juttuja.

Msg: #152. 12 Aug 89, 21:31:3
From: Markus Hiekkanen To: Anne Vikkula

Kyllä niin on, etten ole saanut viestiäni verkostoon eli mietteitäni Odensen kurssilta. Ja nyt asia tuntuu jo niin jollain tavalla ikäänkuin pass@. ... Siis ei asiana, se kyllä kypsyy, mutta ei nyt oikein jaksa.

Eli meni pari ruutua tekstiä jonnekin, miten lienen törtsännyt vai törtsäsikö laitteett vai mikä. Olkoon. Allekirjoitan Annen kertoman. Erityisesti huomioin samanmieliseksi maininnan englantilaiista arkeologeista.Niitä aina suorastaan hupa tavalla raahataan guruilemaan pohjoismaisiin symposiumeihin ja muihin tilaisuuksiin, joissa he sitten sanovat lkatteuksia ja itsestäänselvyyksiä siljuvalla smoothenglannilla saaden asiat kuulostamaan jotenkin hienoilta.

Itselläni taisi pää"oppi" olla taas (ties kuinka monennen kerran), että arkeologian suurin (tai siis pienin) pullonkaula on IHMINEN. Kyllä tämä homma sujuisi, josseivat sitä hoitaisi ihmiset.. markus