Arkeologia: Saimaa


Msg: #138. 8 Jul 89, 14:57:2
From: Timo Jussila To: Markus Hiekkanen

Kerroppa, kun tietänet, Etelä Saimaan esihistoriallisista rannoista, eli niiden korkeuksista? Voinet heittää jonkun julkaisun nimen. Saarniston järvihistoria ? Entäpä arkeoloogit.??

Msg: #139. 17 Jul 89, 20:55:2
From: Markus Hiekkanen To: Timo Jussila

Voi hitis, mistä minä saimaan rantoja. Enhän siellä käy kuin kalastamassa ja jos vettä on tarpeeksi kalojen uida niin niitä voi saadakin, siis kaloja. Rannoilla saattaa käydä väkeä kuseksimassa sinne tänne ja vesi nousee.Nyt se on alhaalla kun oli vähäluminen talvi.

Itse asiassa en kyllä muista kuin tuon Saarniston itsekin (miksi muuten keksit kysyä minulta?) ja tietysti Meius julkaisi SM:ssa joskus 40-luvcun lopuilla jonkun asuinpaikan kaivauksen plus muita paikkoja, joiden yhteydessä pohti rantoja. Krise ja Ari pitivät joskus 74 tai 75 SMYssa esitelmän Saimaan rannoista, mutta en muista, julkaisivatko he sitä sitten koskaan. Jollakin lailla Pälsi pallotteli asiaa julkaistesaan Joensuun (?) Mutalan paikan joskus joskus joskus. Samoin Väkeväinen 70-luvulla. Siinä yhteydessä tai sen jälkeen kun Sarvas julkaisi Astucansalmen maalaukset, käsiteltiin rantapintoja Ristiinassa. Mutten muista kuka ja missä. Ei kait se ollut itse siinä Sarvaan artikkelissa appendiksina (SM 68 tai jotain)? Meius muuten taisi Saimaan rantoja tangeerata siinä Iskos 1:n artyikkelissa Madenevan tyypin k-pohjista. Matiskaisen Heikillä luulisi olevan sanottuna jotain asiasta. Julkaisiko hän muuten koskaan Ruunapäännientä? Sitten vielä oli viime syksynä (?) juttua Halisen Petrin kanssa joistakin Heinolan rannoiosta. Mahtaisikohanhän kireiltään muistaa mitään, jos saat kiinni (juoksee kuulemma runsaasti nykyisin). Ei tästä ehkä lie apua, mutten muita muista, enkä - kuten huomaat - n iitäkään joita muistan, mitenkään täsmällisesti. Kysy kivikauden ekspewrteiltä, pliis ja iloa kesääsi, missä lienetkin

markus

Msg: #140. 21 Jul 89, 10:44:5
From: Tapio Seger To: Timo Jussila

Vaikket minulta kysynytkään, niin Markuksen antamien tietojen lisäksi SM 1969:ssä on Saarniston (?) juttu Astuvansalmen geologisesta taustasta. Koska Markus mainitsi Heinolan seudun, voisit myös vilaista TÄRKEÄÄ teosta Heinolan historia (Jyväskylä 1988), jonka TÄRKEÄSSÄ osassa Heinolan esihistoria käsitellään Järvi-Suomen vesistöhistoriaa lähteineen. Jos kerrot osoitteesi voisin lähettää eripainoksenkin. Hyviä kaivauksia!

TS

Msg: #141. 22 Jul 89, 20:41:1
From: Markus Hiekkanen To: Tapio Seger

Aivan totta, hienovarainen moitteesi unohtamani Heinolan Esihistorianjohdosta oli yks yhteen asianmukainen, akkurat! Täytyy kuitenkin sanoa, että on siihen hyvä syykin, katsos kun en ole koskaan voinut lukea Eripainosta tästä Heinolan rajoja rikkovasta tutkimuksesta, vaikka muistan Sinun joskus jotain asiasta maininneen. No toki puhetta maailmaan mahtuu..

Niin, ja tuota Saarniston(?) astuvansalmijuttua taisin minäkin yrittää lipeäjännitteisten aivosolujeni kontaktiverkoista turhaan hakea, kuten messustani näkyy. Ja siitä sitten tulee mieleeni, että eikös JPT kaivanut siellä joskus, tjaa, en muista koska, mutta muistaakseni löytyi jokin olisko ollut Pyheensillan nuolenkärjen katkelman fragmentin palasen osa tai sellaista. Tietäisköhän hän jotain

marksu

Msg: #142. 24 Jul 89, 16:26:4
From: Markus Hiekkanen To: Timo Jussila

Bojo taas! Muistinkin tai siis löysin sen Meijuksen uraauurtavan Saimaa-ilmiön sijainnin: Vehmersalmen Roikanmäen kivikautinen asuinpaikka, SM LIV1947-48. Se on tosi ankara perusjuttu, puhdasta käsitetaidetta!
Marks