Arkeologia: kasat


Msg: #148. 6 Jul 89, 22:21:0
From: Vesa Laulumaa To: All

Iltaa taas täältä Kainuun kauniista suvesta!!Tuli tässä mieleen muuan ilmiö, jota ihmettelimme Sulkavalla,siellä oli nimittäin omituisia kasoja pitkin metsää.Kasat, tai oikeammin kummut, åiolivat n. 4-5 m kanttiinsa ja n. 20-70 B cm korkeita. Ne olivat kasvattaneet itselleen jo paksun turvekerroksen, joten kovin tuoreita ne eivät ole. Kummun sisus oli noen ja hiilen sekaista hiekkaa. Pohjalla selvä puhdas hiekka, joten ne oli todellakin kasattuja. Kumpuja oli varmaan toistakymmentä n. parin hehtaarin alalla, mäntyä kasvavalla hiekkakankaalla. Onkohan kukaan sattunut ennen törmäämään moisiin? Tietääkö joku ovatko ne voineet syntyä raudanvalmistukseen tai tervanpolttoon liittyen?? Lienee turha odottaa arvon kollegoiltani kovinkaan varmoja vastauksia, mutta onpahan tässä yksi juttu lisää sarjaan "epämääräiset kasat ja kuopat".Terv. nimim. Pesisfanaatikko PS. Onko se Jussi poika vielä hengissä sielä Rapolassa, vai onko se Syöjätär-Seppälä ja Vandaali-Vikkula poistaneet koko miehen eksistenssistä, kun ei ole mitään kuulunut?????!!!!!!

Msg: #149. 6 Jul 89, 22:45:3
From: Markus Hiekkanen To: Vesa Laulumaa

..... taipumus tehdä kasoja. Eivät anna äite Maan olla rauhassa.Kummaa väkeä.

Olen kuitenkin joskus elokuun-heinäkuun vaihteen taitteen tienoilla tai hiukan senjälkeen alkupuoliskolla tai ensimmäisellä neljänneksellä menossa Sulkavalle niin että voisinko saada sinulta tiedot, missä kasat ovat. Saattanee olla mahdollista ajattelun varausoptiovaihtoehto, että kävisin niitä minäkin katselemassa tai sitten ei. Mistä sitä tietää? Nytkin on niin lällyn kuuma, ei sitä jaksa miettiä. Telkusta ei tule kuin venepakolaisia ja huonolaatuista suomalaista jalkapalloa. Kissa marisee kun sillä ei ole kunnon ruokaa ja on muutenkin koko ajan kämättämässä. Menis nukkumaan. Pälkäneellä oli taas aivan ihmejengiä: kysyin eräältä, että mahdatteko tietää missä on Tommolan kappalaispappila. Tämä tyyppi kaivaa nenästään jotakin, tarkastelee sitä monelta puolelta ja panee suuhunsa, vastaa sitten, että kysy äidiltä, ja viittaa viereiseen kauppaa. Tyyppi oli ainakin nelikymppinen.

Päästä pälkähästä -sanonnan etymologia on varmaan päästä Pälkäneeltä, jota käyttivät ne jotka pääsivät
Markus

Msg: #150. 7 Jul 89, 23:12:5
From: Timo Jussila To: Vesa Laulumaa

Kasat. Olen tavannut yhden kasan Pieksämäellä, joka oli mitoiltaan saman kaltainen, kuin kuvaamasi kasa, mutta pyöreä. Paikallinen isäntä todisti kasan olevan hiilihauta, jota ei ole koskaan avattu. Eli syystä tahi toisesta, sen tekijä ei ole tullut korjaamaan hiiliä talteen miilustaan. Hiiliä on tehty sepille rauta-ahjoon tai peräti myyty ruukille, jos sellainen on lähiseudulla ollut. On kuulemma ollut hyvä bisnes P:mäen seudun isännille aikoinaan, kun ovat ruukille myöneet hiiliä. Mäntykankaillahan niitä hiilihautaja ja miiluja on tietenki ollut, missä mäntypuuta on ollut poltettavaksi. Sitten on vielä hiilimiilut eli niiden jätökset, joita näkyy metsissä neliskanttisina kuoppina, jossa on vallit ympärillä. n. 2-4 m kanttiinsa ja hiilimaata pohjalla.

Niin, ja sitten ovat hiilihaudat saattaneet mennä pilalle liian kovassa palossa, jolloi hiilet on palaneet tuhkaksi. Tällöin on kurkattu hautaan nostamalla keskeltä tms. turvepäällystä ja todettu tilanne ja unohddettu koko juttu ja jätetty silleen... Siis hiilihauta on peitetty turpeella... Jotta semmosia.... Kyllä kasoille aina selitys on löydettävä(vissä), ellei sitten se viimemen veto eli "kulttipaikka" tai hulluntyö. On muuten nähty hullun töitäkin.
P:mäellä muan kahjo asu saaressa parikesää ja kaivo perkeleellisiä kuoppia ja teki kumpuja ihan ilman aikojaan.... Mitä vanhat äijät kehuvat nähneensä.