Arkeologian tila: tv-ohjelma


Msg: #24. 29 Jan 89, 23:51:2
From: Timo Jussila To: All

Sattuiko kukaan katsomaan perjantai-iltana mielenkiintoista arkeologista ohjelmaa 4.kanavalta eli ruåttin TV:stä.
Siellä esitettiin erään 3000 BC asumuksen kaivaus, tutkimus ja rekonstruktio.Norrlannista!Näytettiin tutkat ja vehkeet. Mitä johtopäätöksiä tehtiin. Kerrottiin havainnollisesti rekonstruktioon johtaneet päätökset ja niiden taustat. Ja sitten näytettiin miten arkeologit rakensivat paikalle rekonstruktion! Hieno ohjelma! Sieltä tuli muutama viikko sitten samanlainen Forn Forskning i Sverige ohjelma, jossa taas tutkittiin viikinkiaikaista patorakennelmaa Uppsalan lähistöllä!
Näkyy ruåttalaisilla olevan ihan sarja omasta muinaistutkimuksesta! Eikä mitään taidetta ja "alastomia naisia pippaloimassa kallioilla" vaan silkkaa asiaa mielenkiintoisesti esitettynä! Siis "juonellisia" tutkimuskertomuksia. Alusta loppuun perusteluineen! Koska viimeksi on nähty moisia Suomesta! Jos on tehty niin heti joku taiteilija sotkemassa jutun huu-haaksi tai sitten joku pönttö toimittaja on pannu omiaan. Tossa ruåttalaisessa ohjelmassa äänessä oli vain arkeologit. Seurailkaapa 4. kanavan tarjontaa! Ilmoittelen täällä jos huomaan sieltä taas jotain tulevaksi.

Msg: #25. 30 Jan 89, 09:55:2
From: Timo Parssinen To: Timo Jussila

Näin. Kävi katteeks. Juuri se, että vain arkeologit oli äänessä eikä jotkut pöntöt toimittajat kuten meillä, teki ohjelmasta todella kkatsomisen arvoiseksi.
TP

Msg: #26. 30 Jan 89, 15:34:3
From: Anne Vikkula To: Timo Jussila

Nyt on taas ensi kesänä tekeillä jokin TV-sarja täällä meillä. En tiedä mistä teemasta tarkemmin, ilmeisesti työnimi on Statuksemme juuret. Kai ne taas kulkevat kaivauksilla kuvaamassa niitä juuria, joko statuksen tai koivun. Toimittajat ovat asian A ja O, niillä on niin oma päänsä, ettei jutun kulkuun paljon voi vaikuttaa. Ja aina ne on noita juurijuttuja. Voi kun vois...................... no joo, aina on niin helppo puhua

vikkula

Msg: #27. 31 Jan 89, 12:06:34
From: Kami Katze To: Anne Vikkula

I ditt inlägg gav du uttryck för en attityd som är alltför vanlig bland arkeologer, och som jag har ytterligt svårt att smälta (trots att jag själv ibland faller offer för den, hm...). I stället för att skriva ett hyggligt manuskript till en arkeologisk televisionsserie, gå med den till YLE, och föreslå för dem att de skulle göra en sådan serie, rycker man på axlarna och säger att det var ju tråkigt det här, men inte kan man ju göra något åt de stygga redaktörerna, som inte vet något om arkeologi, och har en uppfattning om vetenskapen som hör hemma i förra seklet.

KOM MED ALTERNATIV! Ingenting blir bättre så länge man låter det fortsätta som förut. Om ingen går till YLE och säger att deras arkeologiska program är rena smörjan, gör så här istället, så kommer samma redaktörer att fortsätta att producera samma smörja! Nå, det blev kanske litet starkt sagt, jag menar inte att du personligen, sköta om att det informeras om arkeologi (Museiverket??), folk i gemen är ju faktiskt intresserade!

Msg: #28. 1 Feb 89, 10:21:2
From: Anne Vikkula To: Kami Katze

Yhdyn täydellisesti mielipiteeseesi. Aloitekykyä tarvitaan tässäkin asiassa. Sen puuttuminen pohjautunee samaan asiaan, josta muuukin kirjoittamattomuus johtuu. Ja toinen juttu on se, että meiltä puuttuvat varsinaiset arkeologina popularisoinnin ammattilaiset. Sellaisen joukon syntyminen ( esim. Matti Huurteen esimerkkiä noudattaen ) olisi tärkeää. Kaikki vaan haluavat olla niin tutkijoita, niin tutkijoita, eikä siitäkään oikein tunnu tulevan mitään.

a.v.

Msg: #29. 1 Feb 89, 17:06:38
From: Kami Katze To: Anne Vikkula

Jag tror inte att någon är född som en god populariserare av vetenskap. Det är något man måste lära sig, och åtminstone hittills har det inte lagts alltför stor vikt vid detta i undervisningen. Borde vi skicka en grupp till Sverige för att fråga hur de bär sig åt? Ändå tror jag, att man utan studiebesök och specialundervisning skulle kunna åstadkomma något bättre än det som bjuds ut för närvarande.


Msg: #30. 1 Feb 89, 18:17:5
From: Anne Vikkula To: Kami Katze

Ei kukaan ole syntynyt valmiina mihinkään. Kaikki on opittava, ja usein karvaiden kokemusten kautta. Eikä pelkkä opetus riitä, vaan sitä on vaan tehtävä ja huomattava virheensä. Siihen perustuu kaikki oppiminen. Mutta olen kyllä ollut sitä mieltä, että arkeologin koulutukseen tulisi ehdottomasti liittyä jonkin sorttinen tiedon yleistajuistamiskoulutus. En tiedä, miten ns. museotekniikan kurssi nykyisellään tähän suhtautuu. Aikaisemmin se painottui hyvin voimakkaasti näyttelyiden pystyttämiseen, vaikka onhan siinä tosin huomioitava pitkälti samoja asioita kuin tv- tai radio-ohjelmien teossa tai yleistajuisessa kirjoittamisessa. Ja pitäisihän sen tutkimustyön tulostamisenkin olla yleistajuista. Siinä vaan ei voi kovin perusteellisesti selostaa perusasiota, jotka oletetaan tunnetuiksi faktoiksi. terveisin

a.v.

Msg: #31. 10 Feb 89, 10:02:2
From: Ari Siiriainen To: Anne Vikkula

Vai etta pitaisi tassa viela reveta opettamaan kansantajuistamistakin! Olen kylla eri mielta kanssasi siita etta kansantajuistamisen taito olisi oppimisen asia - totta pirussa opettelemistakin siina tarvitaan, mutta siina jos missa luontaiset edellytykset ovat tosi tarkeita. Sen nakee hyvin opiskelijoiden esseevastauksissa ja muissa kirjallisissa kyhaelmissa: yks osaa muotoilla ajatuksensa (ja ajatella) selkeasti, toinen ei osaa - eika opikaan - sita ei sitten millaan. Mulla on tosta kansantajuistamisesta monenlaisia ristiriitaisia mielipiteita, mutta niista voisi puhua joskus ajan kanssa enemman.

Msg: #32. 11 Feb 89, 12:58:0
From: Anne Vikkula To: Ari Siiriainen

Olen ehdottomasti samaa mieltä siitä, että luontaiset edellytykset ovat keskeisessä asemassa "osaamisessa" ja oppimisessa. Tästä samaisesta syystä jokaisesta ei voi tulla tutkijaa, ja kuitenkin koulutus tähtää juuri siihen. Enkä suinkaan tarkoittanut, että sen koulutuksen tulisi olla nimenomaan arkeologian laitoksen koulutusta, vaan se voisi liittyä museotekniikan kurssiin tai niihin yleis- ja muihin vastaaviin opintoihin. Voisi olla hyvinkin valinnaista, jolloin nimenomaan sellaiset henkilöt, joilla on taipumusta ja kiinnostusta, voisivat erikoistua. Kun kukaan ei kuitenkaan ehdi tehdä kaikkea. Pitäisikö saman ihmisen, joka loistavana tai vähemmän loistavan tutkijana käyttää aikaansa "syvällisiin" probleemeihin, kyetä tuosta vaan vääntämään TV-ohjelman käsikirjoitus. Loppujen lopuksi kaiken oppii käytännössä. Koulutuksesta on vain se hyöty, että se antaa lähtökohdat ja vähän vinkkejä. Joku ei edes niitä usko. Eli kaikki opitaan kantapään kautta. Surullista. vikkula