Kaivaus: kivijärvi


Msg: #52. 5 Sep 89, 22:36:0
From: Timo Jussila To: All

MUINAISJÄÄNN\STEN inventointi on käynnistynyt KIVIJÄRVELLÄ, KANNONKOSKELLA ja KINNULASSA. Sillee. TEkijän eli minut tavoittaa parhaiten täältä, tai sitten puh: 944-81584. Aamuisin 7:30-9:00 ja iltaisin. Osoite: Keskustie 5 as 10 43800 Kivijärvi. (keskellä ei-mitään). Lystin kustantaa Keski-Suomen Museo ja rahastaa Mikroliitti Oy. A lisää kun jotain löytyy eli ei.

Msg: #53. 6 Sep 89, 23:12:1
From: Timo Jussila To: All

1. inventointipäivä. Todettiin, että eräs Kivijärven (ainoa) aiemmin tunnettu asuinpaikka on lähes tuhottu. Parkkipaikka kirkolle ja seurakuntakeskus. Sinneppä se... Tilalle löysin uuden ja ehomman kivik (?) asuinpaikan muutaman kilsan päästä. Paikka oli selvä nakki jo kartalta ounasteltuna. Kirkkohiekka-niminen paikka. Hiekkaranta. Ja kas, sieltä se wanhalta rantavallilta sitten löytyikin. Mökkitieltä kvartseja ja luulta. Koekuopista kans. Luuta niin perkeleesti ja ISOINA köntteinä. Kävelty on myös kilometri tyhjää rantaa... tyhjine koemonttuineen. Mutta etsivä löytää, kun aikansa lapioi. Peli jatkuu, konsa on otettu tirsat.

Msg: #54. 7 Sep 89, 22:30:5
From: Timo Jussila To: All

2. inventointipäivä. Perkeleellinen tuuli! Puut on ollu ihan vinossa. Löytyi esihist. asuinpaikka komplexi eli isohko alue, jolla muutama asuinpaikka kieskittymä. Taas varma nakki jo kotoota katsottuna. Hiekkalahti niminen paikka, ja biitsi tietenkin. Wanha RantaValli selvästi näkyvissä ja siinähän niitä kvartseja vallilla mökkitiellä ja poluilla! Vaan jäätikköjokidelta on laaja ja mökkejhä onneksi harvassa tällä jj-deltan ja kivijärven 1/2 kilometrisellä leikkauspisteellä. Koekuoppikain piti tehdä kymmenkunta. Ja Tulihan parinsadan metrin pätkältä hillitöntäö skeidamaata hiilineen luineen ja kvartseineen. Hieno 5 m halk. ovaali painannekkin todettiin. Vielä on muutama "varma nakki" tarkastettavana. Saas nähä löytyykö vielä....

Msg: #55. 8 Sep 89, 22:53:4
From: Timo Jussila To: All

3. inventointi päivä. Kävin katsomassa kartta-anaalin perusteella "varmaa nakkia", eli taas Hiekkalahti nimistä paikkaa. Vesj perä. Hiekka biitsi, mutta sillä ei ollut mitään taustaa, eli se jatkui matalana (muinaisena) rämeenä sisämaahan päin. Virheellinen karttatulkinta! Taas opittiin lukemaan karttaa. Toinenkin "varma-nakki" oli tänään työn alla. 2x1 km niemi, jossa pari kilsaa silkaa hiekkarantaa! Taas Wanha DELTA-muodostuma. Tällä kertaa taustaa rantahiekalle oli yli 30 m:n korkeudelle. Vaan eipä ollut niin helppo paikka miltä kartalta näytti. Pirustako sen asuinpaikan retaleen löytää, kun potenttiaalia pintaa on liki pari kilsaa yhtä kyytiä! Muinaisen rantapinnan löytäminen oli vaikeata. Koekuoppia tuli tehtyä 10 ja viimeinen tärppäsi. Liat ja kvartsia. Mutta ylempää, mitä osasin alussa etsiä. Kele. Tän järven geol. historia on arvailun (J. Vilkunan arvailun) varassa. On melko sattuman varaista asuinpaikkakohtien löytyminen tälläiseltä, rannalta kun joudutaan turvautumaan lähes kokonaan koekuoppien tuottamaan tietoon. Onhan täällä sitten kuluneita kohtia poluilla ja teillä, ja avoimia sortuvia törmiä. Mutta kuiteski. Tässä löytökoekuoppa-paikassa pisti silmään taas ovaali laajahko (liki 10 m pitkä) painanne, joka kyllä näytti luontaiselta....?? Mutta kun ei muualla Deltan reunoilla ollu moista.... Kyllä pitäis olla enempi porukkaa näissä hommissa! Menis nopeammin ja järjestelmällisemmin tämäkin paikka lävitte (ja sitten vielä joku empaatikko, joka hoitelee isännät ja uteliaat ohikulkijat). On muuten kaikkiaan kenties HIENOIN paikka, missä olen tässä maassa käynyt. Kauniita hiekkarantalaguuneita, välilä jyhkeätä kivikkoa ynnä jyrkkiä hiekkatörmiä. Ja kruununa komea mäntymetsä ja puolukkaa niin pirusti (röyh), vaan ei poimijoita. Tää oli Kannonkosken Piispala ja paikalla mm. leirintäalue.... Wunderschön!! Peli jatkuu urakalla huomenna.

Msg: #57. 14 Sep 89, 10:18:5
From: Timo Parssinen To: Timo Jussila

No mitäs tapahtui 4. päivänä? Ja mites sen jälkeen...Haloo!!??? TP

Msg: #58. 14 Sep 89, 22:26:2
From: Timo Jussila To: Timo Parssinen

Neljäntenä nyökyteltiin, viidentenä viisasteltiin ja kuudentena kudottiin...Ka, on ollu niin hienot !!! ilmat että on tullu ulkoiltua urakalla eli aina ilta kuuteen asti. Konsa kohta kerkeän niin kerron, että seitsemäntenä...................................................Joo peli kyllä jatkuuu.