Boxin esite toiminnan alkaessa joulukuussa 1988

 

 

-------------------------------------------------------------

 

ARKEOLOGEILLE JA ARKEOLGIASTA KIINNOSTUNEILLE SUUNNATTU ELEKTRONINEN POSTILAATIKKO, KONFERENSSI- JA KESKUSTELUFOORUMI

 

** B U R N E D  B O N E   BBS **

 

AVATAAN 6.12. 1988.  PUHELIN: 90-8026006,
 PROTOKOLLA: V21/V22, N,8,1.

 AVOINNA 24 h, joka päivä.

 

 

TERVETULOA KESKUSTELEMAAN, KYSYMÄÄN, LUKEMAAN ALAN UUTISIA, VÄLITTÄMÄÄN HENKILÖKOHTAISIA JA JULKISIA VIESTEJÄ.

 - VAIN NORMAALIN PUHELINMAKSUN HINNALLA -

 

 

Lisätietoja SysOpilta: Timo Jussila p.8022475. Soita ja kysy!

 

-------------------------------------------------------------


 

Tietoja Burned Bone BBS:stä

Burned Bone BBS on Mikroliitti Oy:n sponsoroima ja OPUS-ohjelmalla toteu­tettu vapaa keskustelufoorumi, joka keskusteluaiheet on ensisijaisesti suunnattu arkeologeille ja arkeologiaa opiskeleville. Myös museot ovat tervetulleita. Tarvittaessa avataan myös museoalaa käsitteleviä keskuste­lualueita. BBBBS:n käyttö on maksutonta. Keskustelu on vapaata, sensuuria ei ole (hyvät tavat ovat suotavia, häiriköt älkööt vaivautuko). Keskuste­luihin voi osallistua myös nimimerkillä.

Burned Bone BBS Opus pyörii PC-DOS 3.3 käyttöjärjestelmässä Microgem PC:ssä, jota on vauhditettu AST HotShot 10 Mhz:n 286-kiihdytinkortilla. Koneessa on 20 MB:n hitaan puoleinen Tandon BusinesCard korttikiintolevy ja SmarTeam 1200 BH korttimodeemi.

(BBS = Bulletin Board System eli "suomeksi" BOXI).

 

Yhteistyökumppanit ja sposorit ovat erittäin tervetulleita. Kaikki boxia koskevat ehdotukset, vihjeet ymss. otetaan kiitollisuudella vastaan.

 

Turkulaiset huomio: jos löytyy halukas boksinpitäjä, niin perustakaamme verkko, jolloin keskusteluun voi osallistua myös Turusta käsin paikallis­puhelun hinnalla. Kiinnostuneet ottakaa yhteyttä.

Miten voin osallistua Burned Bone BBS:ään ?

Yhteyden ottoon tarvitset tietokoneen, asynkronisen modeemin, tietolii­kenneohjelman ja puhelinlinjan. Tietokone voi olla mikä tahansa laite, johon voi liittää modeemin ja johon saa tietoliikenneohjelman (esim. kaikki MS/PC-DOS koneet, lähes kaikki CP/M koneet, Commodore 64, Amiga, Atari, Applet jne..)

 

Suositeltava tietokone on jokin ns. IBM-PC/AT/PS klooni (hinnat alk. 4000:-), johon voi hankkia V22-korttimodeemin. Modeemi on tietokoneen pu­helin, joka kytketään puhelinverkkoon kuten tavallinenkin puhelinlaite. V22 on protokolla, millä modeemit keskustelevat keskenään. V22-modeemin tiedonsiirtonopeus on 1200 baudia (bits/sec). Modeemissa on syytä olla ns. HAYES-yhteensopiva käskykanta, jota kaikki tietoliikenneohjelmat osaavat käyttää. Lisäsi modeemissa on hyvä olla automaattivalinta, jotta numeroa ei tarvitse vääntää käsin.

Modeemi voi olla sisäinen, jolloin modeemi asetetaan PC:n vapaaseen kort­tipaikkaan, tai ulkoinen, jolloin modeemi liitetään tietokoneen sarja­porttiin kaapelilla. V22 modeemien hinnat alkavat n. 700 mk:sta. Modeemin voi myös vuokrata puhelinlaitokselta tai PTL:stä. Jos raha on tiukalla, niin voit hankkia V21 modeemin, jonka tiedonsiirtonopeus on 300 baudia ja hinta myös edullisempi. Jos rahaa on yllin kyllin niin kannattaa hankkia V22bis modeemi, jonka tiedonsiirtonopeus on 2400 b. BBBBS:ää käytettäessä ei voi vielä hyödyntää tätä nopeutta. V22bis modeemit taitavat myös V22 protokollan. Tunnettuja modeemimerkkejä ovat mm. SmarTeam, SmartLink, Nokia, Best, WorldPort (ns. taskumodeemi) jne..

 

Tietoliikenneohjelma hoitaa yhteydenoton tekniikan. Esim. Procomm ohjel­malle annataan puhelinnumero, mihin soitetaan, ja yhteys on kohta valmis. Tätä ennen on kuitenkin ohjelmalle annettava modeemin soittokäsky ja tie-donsiirtoparametrit, jotka tallettuvat puhelinnumeron kanssa levylle. PC:tä ja Hayes-yhteensopivaa modeemia käytettäessä nämä määritykset ovat mm. Procomm+ ohjelmassa valmiina. Lisäät sinne vain käyttämäsi puhelinnu­merot.

Hyviä tiedonsiirto-ohjelmia PC:lle ovat mm. Procomm, Kermit, BitCom, Mite jne... Procomm on ns. shareware-ohjelma, jota saa vapaasti levittää ja kokeilla ja kun ohjelman ottaa tosi mielellä käyttöönsä niin, vasta sit­ten suoritetaan maksu (50 $). Procomm:ista on saatavana myös kaupallinen versio Procomm+, hinnaltaan n. 600:-. Kermit on ilmaisohjelma. Procommin saa minulta pyydettäessä.

 

Kuvatulla laitteistolla voi ottaa yhteyttä kaikkiin n. 100:n vapaaseen BBS:ään eli Boxiin ja Fido verkkoon, mitä Suomessa on. Samoin kaupalli­siin (=maksullisiin) tietoliikennepalveluihin kuten Elisaan, videotexiin, VTKK:n tietokantapalveluihin jne..

 

Miten BBBBS toimii ?

Kun yhteys on syntynyt tietokoneiden välille, niin ensiksi BB (Burned Bone) kysyy etunimesi ja sukunimesi. Vastaat kysymyksiin ja painat vas­tauksen jälkeen enter. Tämän jälkeen BB tarkastaa oletko rekisteröity käyttäjä. Jos olet jo aiemmin rekisteröitynyt, niin BB kysyy salasanaasi. Kirjoitat salasanasi ja painat enter. Sinulla on kolme mahdollisuutta kirjoittaa salasanasi. Jos vielä kolmannellakin kerralla kirjoitat sa­lasanasi väärin niin BB katkaisee yhteyden.

Ensimmäistä kertaa soittaessasi BB kysyy sinulta rekisteröitymistietoja ja salasanaa, joihin vastaat. Tämän jälkeen sinulla on rajoitettu käyttö­oikeus, kunnes rekisteröitymisesi on käsitelty. Kaikille asiallisesti vastanneille annetaan käyttöoikeus parin päivän sisällä rekisteröitymi­sestä.

 

Kun olet kirjoittautunut sisään, tulostuu mahdollisesti tiedonantoja ymss. ja sitten PÄÄVALIKKO.

Valitset toiminnan painamalla vastaavaa kirjainta ja sitten enter.

Komennolla M pääset viestialueille. Näyttöösi tulostuu lista käytettävis­säsi olevista viestialueista eli "konfrensseista".

Toistaiseksi on käytössä seuraavat alueet:

 

1 - Henkilökohtaiset viestit

2 - BBBBS ongelmat ja ehdotukset

3 - Tietokoneet ja ohjelmat

4 - Tietokone ja Arkeologia

5 - Muinaistieteellinen keskustelu

6 - Suomen arkeologian tila.

7 - Uutiset ja Tiedoitukset

8 - Mikroliitti Oy

9 - Navetan tausta

 

Tarvittaessa avataan uusia keskustelualueita, jos jokin aihe osoittautuu kiinnostavaksi.

 

Valitset haluamasi alueen painamalla vastaavaa numeroa ja sitten enter. Tämän jälkeen tulostuu viestivalikko.

Keskustelualue vaihdetaan komentamalla viestivalikosta <A>rea change, jonka jälkeen tulostuu aluevalikko, josta valitset keskustelualueen.

 

Viestivalikosta näkyy montako viestiä alueella on ja mikä on viimeksi lukemasi viestin numero. Jos haluat lukea seuraavan viestin niin paina N. Painamalla =, tulostuvat viestit yhtä kyytiä peräkkäin. Tällöin kannattaa tuloste ohjata tiedostoon levylle, jolloin repliikkejä voi lukea myöhem-min kaikessa rauhassa. Voit antaa myös viestin numeron tai S - komen-nolla scannata sinulle osoitettuja repliikkejä.

R - komennolla voit kirjoittaa REPLY:n eli vastarepliikin johonkin vies­tiin. <E>nter message  - komennolla voit kirjoittaa uuden repliikin.


Kun aloitat viestin eli "messun" (message) kirjoittamisen, niin BB kysyy ensin lähettäjän nimen, joka kirjoittuu automaattisesti, ellet halua käyttää nimimerkkiä. Tämän jälkeen BB kysyy vastaanottajan nimen. Jos olet antanut Reply-komennon niin vastaanottajan nimi tulee automaatti­sesti. Voit merkitä vastaanottajaksi esim: 'kaikki' tai 'all' jne... Lo­puksi BB kysyy vielä messun aiheen, johon voi vastata mitä vaan. Tämän aiheen perusteella voi viestejä scannata.

 

Messua kirjoittaessasi käytössäsi on yksinkertainen kuvaruutueditori. Kun olet kirjoittanut messun (1-n sanaa), niin painat CTRL-Z, jolloin BB ot­taa messun vastaan, ja palaat viestivalikkoon.

 

Poistut BB:sta komentamalla valikosta G eli Goodbye.

 

Tässä on lyhyesti selostettu vain muutama Opuksen komento ja toiminto. Muut komennot selviävät kokeilemalla ja kysymällä.

 

Toistaiseksi ei BB:ssä ole tiedostojen välitystä. Tulevaisuudessa myös tiedostojen ja ohjelmien välitys otetaan BBone:n palveluihin.

 

BBBBS:n Keskustelualueet

1 - Henkilökohtaiset viestit

Tälle alueelle jätettyjä viestejä voivat lukea VAIN viestin saaja ja viestin lähettäjä. Käytä hyväksesi postilaatikkoa ja tavoita vai­keasti tavoitettavat henkilöt.

 

2 - BBBBS ongelmat ja ehdotukset

Tämä on julkinen alue. Kysymyksiä boxin käytöstä ja toiminnasta. Eh­dotukset, kommentit ja valitukset boxista. Tiedotuksia SysOpilta bo­xin käyttäjille.

 

3 - Tietokoneet ja ohjelmat

Keskustelua tietokoneista ja ohjelmista. Kysy vastauksia tieto­koneongelmiisi, vastaa muiden kysymyksiin. Kommentoi ohjelmia, kysy SOAR:ista, hauku tai kehu jotain ohjelmaa jne...

 

4 - Tietokone ja Arkeologia

Keskustelua tietokoneen käytöstä arkeologiassa. Sana on vapaa. Kom­mentteja ehdotuksia pohdintaa kokemuksia.....

 

5 - Muinaistieteellinen keskustelu

Keskustelua erilaisista arkeologiaan liittyvistä aiheista. Tutki­musongelmia, kommentteja, filosofiaa, kysymyksiä: "mitä on tämä ke­ramiikka ? kuvaus:......" jne... Tietävät neuvokoot tietämättömiä jne... Alä kursaile vaan osallistu!! Aihe on vapaa.

 

6 - Suomen arkeologian tila.

Onko Suomessa arkeologista tutkimusta? Enpä ole huomannut. Miten saisi seisovan veden liikkelle, se kun haiseeeee. Voihan Museovi­rasto. Miksi yliopisto ei opeta. Tanan byrokraatit. 'Area for angry young men and decent old farts (-men- means also wo-men, nasty old f's are also welcome)'

 

7 - Uutiset ja Tiedoitukset

Tapahtumat, kaivaukset, työnhaku, työntarjonta, jne.. Voit myös jät­tää uutisia !! Tietoa Tietoa, älä panttaa sitä!

 

8 - Mikroliitti Oy

Tietoa Mikroliitti Oy:stä. Viestit henkilökohtaisia. Työ-, tutkimus- ja ohjelmatilaukset sekä tarjoukset. Mikroliitti Oy:n asiakkaille ja siksi aikoville erikoispalveluita ja huomioita.

 

9 - Navetan tausta

Pa-puheita varten. Ei suositella herkkätunteisille, tosikoille ja lapsille. Käytä tätä aluetta kun et hillitse enään itseäsi. Tuntei­den kuohuntaan. Alueen luku omalla vastuullasi! Uh-huh.

 

Suunnitelmia

Mahdollisesti tulevaisuudessa BBBBS saattaa liittyä kansainväliseen Fido-verkkoon, jolloin yhteydenotot ja keskustelut tulevat mahdollisiksi koko maailmassa Fidon käyttäjien kesken  - paikallispuhelun hinnalla -.

 

Aikomuksenani on pyrkiä yhteistyöhön Yliopistojen Arkeologian laitosten ja museoviraston kanssa, jolloin näille voisi perustaa omat alueet (kuten esim: 'HY ark. laitos tiedottaa' jne...), joista alueista nämä myös vas­taisivat oman SysOppinsa kautta.

 

Jos mielenkiintoa löytyy, arkeologien konekannan kasvaessa, niin yhteis­työboxeja voisi perustaa muualle maahan, erityisesti Turkuun. Tällöin keskustelijat voisivat soittaa lähimpään boxiin. Verkkoon liitetyt boxit taas hoitavat automaattisesti kerran päivässä (tai useamminkin) sanomien vaihdon "pakettina" keskenään nopeasti ja edullisesti.

 

Boxin ylläpito vaatii kiintolevyllä varustetun MS/PC-DOS tietokoneen, mo­deemin ja ainakin aluksi paljon aikaa ja vaivaa. Käytännöllistä olisi va­rata boxille oma puhelinlinja, jolloin boxia voi pitää auki 24 h. Boxin aukioloaika voi toki olla rajoitettukin esim: 17.00-08.00.

 

Burned Bone BBS:n aukeamista odotellessasi voit tutustua mm. Fido-boxeihin, joista muutama esimerkki:

 

Mermaid Project 918-805515,  24 h

CatchBox         90-8022282, 24 h

CityBox Opus     90-1256239, 24 h

SunBox          921-850113,  24 h

Arzi's MBBS     921-608854,  24 h

 

(tilanne 1.9.1988, Listan Suomen bokseista saa mm. Mikro-PC Opuksesta 90-143227)